Monday, September 17, 2012

Spaghetti Alfredo

 
Salam and hye peeps, sudah lama tak update resepi sebab kebelakangan ni dah malas pulak nak ambil gambar masa masak...and one more important thing, sebenarnya dah jarang masak.haha....alasan untuk orang yang sudah bekerja. ( p/s : jangan tiru perangai ini... ). sampaikan my hubby pernah cakap, "Ju kalau tak masak langsung dalam 1 minggu, ju mesti berhenti kerja... " Oh..nooo.... i really excited with my job now and really enjoy,dapat ramai kawan. and one more important thing that i really love my job because i'm very proud with my self coz i mampu untuk dapat kerja tanpa mana-mana cable walaupun gaji tak sebesar mana but alhamdullilah. sambil jeling eksen dekat my hubby...hahaaaa..
So, oleh sebab itu maka tawa dalam terpaksa dan dipaksa..haruslah masak sekurang-kurangnya 3 atau 4 kali dalam seminggu. okey apa kan.....hehe..( p/s : jangan tiru perangai ini juga... ). ok la, rasanya ni entry paling panjang pernah taip..huhu...jom tengok resepi................

                                      
Spaghetti Alfredo

Bahan - bahan ( 2 orang ) :

spaghetti atau angel hair pasta secukupnya ( rebus dan toskan )
1 1/2 sudu besar sweet butter
1 sudu besar olive oil
1 ulas bawang putih ( dicincang )
1 cawan heavy cream
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
1/4 cawan parmesan cheese yang diparut
1/2 cawan mozarella cheese
serbuk oregano

Cara - cara :
1. Cairkan butter dan olive oil dalam pan menggunakan api sederhana.
2. Masukkan bawang putih, tumis hingga wangi. ( jangan terlampau garing )
3. Masukkan heavy cream dan serbuk lada hitam. kacau rata.
4. Masukkan parmesan cheese dan kacau lagi 10minit hingga kuah pekat dan licin.
5. Masukkan mozarella cheese dan kacau hingga licin ( tidak berketul )
6. Tutup api, masukkan spaghetti dan kacau rata. angkat, taburkan sedikit serbuk oregano dan hidang...

and spaghetti bolognese for me.....
 
 
see u next..............
 


Post a Comment