Monday, November 21, 2011

~ Homemade Marshmallow ~

Resepi Marshmallow
 
 
Bahan - bahan :
21 gm gelatin
1 cawan air
2 cawan gula
1 cawan corn syrup / glucose syrup
1 sk esen vanilla
secubit garam
pewarna
 
 
Bahan Sampingan :
tepung jagung
gula icing
sedikit minyak
 
 
Cara - cara :
1. rendamkan gelatin bersama air selama 5 minit.
2. panaskan corn syrup dan gula sehingga berbuih-buih ( mendidih )
3. satukan larutan corn syrup dan gula tadi ke dalam rendaman gelatin. masukkan esen vanilla, garam dan pewarna. pukul dengan speed laju selama 15 minit.
4. sediakan loyang 8 x 8 inci. sapukan sedikit minyak dan ayakkan tepung jagung bersama gula icing pada dasar dan bahagian tepi loyang.
5. tuang bancuhan ke dalam loyang, biarkan mengeras sehingga 2 jam.
6. bolehlah dipotong menggunakan gunting ataupun acuan yang disapu dengan tepung jagung.
7. last, salutkan bersama tepung jagung dan gula icing yang diayak. biar betul-betul kering baru simpan dalam bekas kedap udara.

sedap makan dengan coklat cair ni...ummph, nyum..nyum..

selamat mencuba...

Post a Comment