Sunday, October 2, 2011

~ Moist Banana Cake ~

 Kek Pisang yang moist.... actually ni resepi muffin tapi sebab cup takde, bedal jela letak dalam pyrex. so, jadilah kek..hehe.. resepi ni amik kat blog Norul Mas Hana. Thanks ye Norul, sedap resepi ni..nanti boleh buat lagi ni. bahannya pun simple je.. sebab resepi ni sedap, mohon copy paste kat sini ye..ni first time cnp resepi orang. nervous skit okeh. haha...dan2 jek.
 minum petang dgn kek pisang arini. my hubby ckp sedap, mesti buat lagi pasni but too sweet, len kali boleh la kurangkan skit sukatan gula nya...
Moist Banana Cake / Muffin
 Bahan - bahan :
1 cawan tepung
1 cawan gula ( boleh kurangkan, kalau tak nanti kena potong kaki.huhu.. )
1 cawan mayonis
3 biji pisang masak ( lenyekkan )
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
  
Cara - cara :
1. kacau rata pisang, mayonis dan gula.
2. then, masukkan tepung, soda dan baking powder. gaul rata.
3. tuangkan dalam bekas tahan panas atau cup
4. panaskan oven suhu 190 darjah, bakar selama 20minit untuk muffin. 30-40 minit untuk kek atau sehingga kekuningan dan masak.
Post a Comment