Thursday, July 28, 2011

~ Resepi Ayam Korea : Yangnyeom Tong Dak ~

Ayam Goreng Mini Korea / Yangnyeom Tong Dak

Bahan - bahan 1 :
1 keping dada ayam ( potong kecil )*
3 cubit garam*
2 cubit serbuk lada hitam*
1 sb kanji jagung ( corn strach )
1/2 biji bawang besar kuning ( hiris kasar )
minyak secukupnya untuk goreng ayam
( perapkan bahan bertanda * sahaja selama 15min )

Bahan - bahan 2 :
1 biji putih telur
4 sb kanji jagung
1/2 sb air
( gaul rata semua bahan dalam 1 mangkuk )

Bahan - bahan 3 ( Sos ) :
2 sb sos tomato
2 sb madu @ corn syrup
1 sb gula
1 sb bawang putih cincang
1 sk gochujang cili paste @ cili giling / paste cili
1 sk mayonis
1 sk bijan
1/2 sk minyak zaitun
1/2 sk minyak bijan
secubit serbuk lada hitam
( gaul rata semua bahan dalam 1 mangkuk )

Cara - cara :
1. taburkan 1sb kanji jagung atas perapan ayam tadi. gaul rata.
2. masukkan perapan ayam ke dalam bancuhan bahan-bahan nombor 2 tadi.
3. panaskan minyak, goreng ayam hingga kekuningan. angkat dan toskan minyak.
4. didihkan bahan sos bersama bawang besar, then masukkan ayam goreng tadi. gaul rata sekejap dan angkat.
5. hidang bersama nasi panas....
" Yangnyeom = Sauce " 
" Tong = Whole "
" Dak = Chicken "

^ - *

Post a Comment