Thursday, June 16, 2011

~ Daging Bulgogi : Resepi Korea ~

Bulgogi Beef

Bahan - bahan :
 500gram daging ( potong halus dan cuci bersih )
1 biji bawang besar ( potong kasar )
5 ulas bawang putih ( ditumbuk )
2 inci halia ( ditumbuk )
1 btg lobak merah ( potong memanjang, halus ) Stok den dabis ler..
4 sb sos soya / kicap cair
3 sb cuka pear / epal
2 sb sos tiram
2 sb gula
1 sb minyak bijan
1 sb bijan ( stok den dabis jugak..hehe.. )
1 sk serbuk lada hitam

Cara - cara :
1. Dalam 1 mangkuk besar, campurkan semua bahan. gaul rata dan tutup, simpan dalam fridge sekurang-kurangnya 2 jam. perap semalaman lagi bagus.
2. panaskan pan. masak tanpa minyak hingga sedikit kering dan daging masak..

dak azam suka sangat resepi bulgogi ni..makan tiap-tiap hari pun takpe katanye...

Post a Comment